МАНАСТИР МИЛЕНТИЈА

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • http://wowslider.com/
  • 6
11 22 33 44 55 66
jquery slider by WOWSlider.com v8.7
30 јун 2016

 МАНАСТИР МИЛЕНТИЈА,XIV ВЕК
Манастир Милентија је средњовековни манастир чије се рушевине налазе код истоименог села у општини Брус, недалеко од тврђаве Козник. Подигнут је у Моравском стилу, највероватније непосредно након 1430. године и представљао је један од већих манастирских комплекса тог доба, због чега се сматра да је био задужбина неког моћног великаша (можда Радича Поступовића). Међу остацима цркве, нарочито се издвајају пронађени остаци декораративне камене пластике, који су данас део колекција Народних музеја у Београду и Крушевцу.
 
Археолошка истраживања манастирске цркве и њена конзервација су отпочели 1969. године, док је добар део комплекса остао неистражен. Рушевине манастира Милентије се данас налазе под заштитом републике Србије као споменик културе од великог значаја.

 

ВРЕМЕ ПОДИЗАЊА

Није познато ко је и када подигао манастир, али се сматра да је настао током четврте или пете деценије XV века. Овакво датирање се базира на неколико чињеница:

Основа цркве (триконхос) и камена пластика сведоче о градњи у Моравском стилу (последња трећина XIV и прва половина XV века) Уметничка вредност и начин израде камене декорације сведоче о градњи у доба развијеног Моравског стила У повељи Радича Поступовића из 1430. године се помиње село Милентија у његовој области, али не и манастир у њему.

На основу остатака манастирске цркве, сматра се да је у питању задужбина моћног обласног господара, због чега се предпоставља да би његов ктитор могао да буде велики челник Радич Поступовиц. Једна од специфичности камене пластике је и велика розета, на којој је представљена стилизована воловска глава, иако се на розетама Моравског стила јављају готово искључиво геометријски и биљни мотиви.Као један од најлепсихспоменика византијске културе , розета манастира Милентија била је излозена у Митрополитен музеју у Њујорку.

У једном од објеката манастирског комплекса, који се налази двадесетак метара западно од манастирске цркве,археолози су открили малу нишу у којој је пронађен костур детета, постављен као при нормалном сахрањивању (у лежећем положају на леђима). Процењује се да дете у тренутку смрти није могло бити старије од седам година, а сматра се да је ово потврда постојања жртвовања људи ради успешне изградње неког објекта, која је на тим просторима забележена само у народној поезији (нпр. Зидање Скадра) и веровањима у постојање таласона, неке врсте доброг домаћег духа који чува зграду од људи који имају намеру да је поруше или оштете.


ОБНОВА
Струцњаци Завода за заштиту  споменика културе у Краљеву започели су јединствен пројекат у српској археологији и науци- Обнова манастира Милентија- који се базира на идеји да се, на основу остатака пронађених на терену, целокупан комплекс систематски археолошки и архитектонски истражи, конзервира и обнови, чиме ће манастир Милентија постати врло значајна дестинација верског туризма.

 

 

web design SIKI © Copyright 2016. Туристичка организација општине Брус, сва права задржана