КУЛТУРА И УМЕТНОСТ

 

  • Све
  • Културно-историјске знаменитости Бруса и околине
  • Ликовно песничка колонија

Ликовно песничка колонија

Сваке године на средњевековном граду Кознику поводом дана Светог Пантелејмона деветог августа, традиционално се одржава ликовно песничка колонија ,,Кознику у походе,,.

Копаничко Метође,III век

У време док су Римљани копали руду на Копаонику и у таквим околностима јавља се у трећем веку прво светилиште на овим просторима Копаоничко Метође.

Црква св Петке на Дубу ,V и VI век

Црква св Петке с краја V и почетком VI века налази се на Дубу у Малој Врбници, на надморској висини од 555м, на прелепом узвишењу са кога пуца поглед , с једне стране на Копаоник а са друге ка Жупи,Морави и Крушевцу.

Небеске столице,VII век

Небеске столице или Црквина је археолошки локалитет из позноантичког (III/IV век) и ранохришћанског периода (крај V/VI век), који се налази испод истоименог узвишења, под самим Панчићевим врхом на Копаонику.

Црква св Петке у Малој Грабовници,XII век

Црква свете Петке у Малој Грабовници датира из XII века.То је једно од наших највећих светилишта, место бруског ходочашћа.

Манастир Стрмац,XIV век

Манастир Стрмац , по некима из 1313.године, налази се у највећем селу у Србији, у Батоту.Смештен у столетној шуми између две стрмине,манастир је справом назван Стрмац.

 

 

Манастир Лепенац,XIV век

Манастир Светог Стефан у Лепенцу изграђен је крајем XIV века а задужбина је Деспота Стефана Лазаревића,најумнијег владара тог времена.

 

 

Црква св Петра и Павла у Кривој Реци,XVII век

Црква Светог Петра и Павла у Кривој Реци подигнута је у периоду од 1618-1621 .године.

Црква св Преображења Господњег у Брусу

Црква '' на Брусу'', посвећена светом Преображењу, саграђена је 1836.године, у време и уз помоћ кнеза Милоша Обреновића.

 

Црква брвнара св Арханђела у Дупцима,XIX век

Црква у Дупцима ,св Арханђел Гаврило, чији се спомен обележава 26.јула,подигнута је 1867.године.

web design SIKI © Copyright 2016. Туристичка организација општине Брус, сва права задржана