КОЗНИК

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • wowslider
  • 7
11 22 33 44 55 66 77
jquery slider by WOWSlider.com v8.7
30 јун 2016

          Средњовековни град Козник се везује за име великог челника Радича Поступовића који се у историји помиње у време деспота Стевана, измеду 1413. и 1435. године. Подигнут на месту где је вероватно већ и у античко доба постојало утврђење. Козник има доминантни положај над целим пределом, који се и данас назива Расином.
Град је полигоналне основе са бедемима ојачаним четвоространим квадратним кулама. Испод јужне стране града се највероватније простирало подграђе у коме се могу назрети остаци једне куле. Град поседује главну капију близу североисточне куле на северном бедему, док се као помоћни улаз користе врата на северозападној кули. Поред тога, има индиција да је постојала још једна капија на јужном бедему, пошто на једном месту постоји неправилна рупа у бедему. Три куле на источном бедему су нешто мање од три које се налазе на јужном и западном бедему, док су две куле (од којих је једна Донжон) на северном бедему значајно веће од осталих.
На највишој тачки града, око 921 м нмв, на средини северног бедема смештена је Донжон кула. У питању је четворострана кула са основом правилног квадрата странице 9 м и дебљином зида од око 2 м, у коју се улазило са јужне стране.
Тврђава Козник се први пут помиње у време Кнеза Лазара, у Лазаревој повељи манастиру Лавра светог Атанасија на Светој гори. Повеља носи датум 08.08.1381. године и донета је у племенитом граду Кознику. У њој су врло цесто боравили Стефан и Милица о цему сведоци и њена повеља, са датумом 12.09.1405.године,коју је издала Дубровцанима са Расине(како је у то време ознацаван Козник). У овој тврђави је деспот Стефан Лазаревић издао две повеље, којима Радичу Поступовичу даје сва околна села и цркву на реци Грабовничици.
Турци владају тврђавом врло кратко, након чега она прелази у руке деспоту Ђурђу Бранковићу 1444. године.

Након тога,Турци поново заузимају тврђаву Козник и остају све до1689. године, када је заузимају српски устаници што указује да је још тада био активно утврђење.

Очувани су зидови са јаким четвртастим кулама а јужно, под самим градом има и трагова подграђа са остацима једне куле. До старог града води неколико шумских стаза. Једна од њих полази од села Козница. Пешачење траје око 45 минута.

Легенда казе да је ово средњовековно утврђење саградила Јерина, зена деспота Ђурђа Бранковица , која је у то време завела велики кулук. Камен из долине Расине  на овај тешко приступачан вис  извлачиле су козе, због чега је град добио име  Козник а градитељка названа Проклета Јерина.У народној епској песми се каже да је и у “ крави теле замукало а у кози јаре проврецело”.
Данас постоје значајни остаци тврђаве на којој се сваке године на дан Светог Пантелејмона, 09.августа одржавају народни сабор и ликовно песничка колонија.

 

 

web design SIKI © Copyright 2016. Туристичка организација општине Брус, сва права задржана