Најаве и догађаји

БРУС ЗНАЧАЈНА ДЕСТИНАЦИЈА МАНИФЕСТАЦИОНОГ ТУРИЗМА

Лето у Брусу обележио је низ манифестација Туристичке организације које су од обала језера Ћелије до врха Копаоника  довеле велики број гостију, љубитеља природних лепота, гастрономије, традиције и културне баштине.

БРУСКИ КОТЛИЋ

Након завршених радова на припреми плаже на обали језера Ћелије  у Златарима , одржан је,15.августа, традиционални, осми по реду, Бруски котлић који је и овога пута привукао велики број посетилаца не само из Бруса, већ и из Крушевца, Александровц, Ниша, Блаца, Прокупља  а било је учесника који сваке године долае и из Београда и Новог Сада. Уређена пешчана плажа, платои са роштиљем , столовима и клупама, терен за одбојку на песку, обезбеђен паркинг  био је само разлог више да се неколико стотина туриста претпразничног викенда, 15.августа, сјати на обале језера Ћелије одакле се до  вечерњих сати  ширио мирис  пасуља, гулаша, рибље  чорбе  и паприкаша.

Ове године, први пут до сада,на уређеном  терену одржан је и турнир у одбојци на песку а  део учесника је покушао да пренесе део своје импресије и на сликарска платна тако да је за очекивати да Бруски котлић поред гастрономске наредних година постане и спортско- ликовна манифестација.

ДАНИ ПРЕОБРАЖЕЊА

Тродневна манифестација  обележавања  Дана општине својом традиционално богатим садржајем привукла је од 17. до 19.августа у Брус велики број посетилаца. Организатори су за ову прилику припремили  разноврстан програм  од спортских такмичења , преко културних догађаја, културно –уметничког програма, до  концерата  познатих естрадних звезда као што су Ана Бекута и Биг бенд Дејана Петровића.

 

 

 

ЗЛАТНЕ РУКЕ  

''Златне руке'' је манифестација која ,поред осталих, Брус сврстава у сам врх манифестационог туризма у Србији. Изложба здраве хране, специјалитета домаће кухиње, традиционална српска јела и пића, домаћа радиност , народна ношња , фолклор,певачке групе,  звуци фруле .... и Брус  постаје  пријатан  кутак  српске традиције и  богате културно-историјске баштине .

ДАНИ БОРОВНИЦЕ

Природне предиспозиције су значајан  потенцијал који  је ТОО Брус у сарадњи  са колегама из Рашке  и Националног парка Копаоник  препознала као  изванредну могућност за организовање још једне туристичке манифестације. Уз помоћ МК Mountain Resor на Копаонику се већ годинама одржава манифестација ''Дани боровнице'', која,  обогаћена бројним пратећим садржајем од спортских активности, пешачких тура до стручних предавања и концерата, на врх Србије доводи на хиљаде гостију.

Атрактивности  манифестације, посебно код  љубитеља природе и здравог начина исхране, свакако доприноси изложба  специјалитета припремљених од боровнице – колачи, пите, сокови, ракије, ликери,слатка,.... као и такмичење у  ручној берби боровнице где је и ове године  најбоља била вишеструки победник Снежана Ђокић из Бруса.

ДАНИ ВРГАЊА

Уз боровницу која је његов заштитни знак, Копаоник представља и богато природно станиште вргања који својим квалитетом и квантитетом   већ годинама овде  доводи велики број гљивара из целе Србије.Туристички радници Бруса и Рашке, Национални парк Копаоник и МК Mountain Resor једанаести пут ове године  окупили су на једном месту сакупљаче гљива, стручњаке из ове области, мајсторе у припреми специјалитета од вргања, представнике удружења гљивара.

У такмичарском делу оцењивана  су хладна предјела, гулаши и потажи, чорбаста јела и роштиљ од вргања,  а проглашен је и најтежи вргањ у првој и другој класи.

У категорији хладних предјела од вргања прво место је припало хотелу Ртањ, друго Гљиварском друштву Копаоник Рашка а треће Живадинки Чајић из Бруса.

Првонаграђени у категорији гулаш  и потаж је екипа ЈАТ апартмана, следи ГД Кнегиња Ниш и ГД Копаоник Ниш.

Најукусније чорбасто јело припремила је екипа хотела Ртањ, затим ЈАТ апартмани па хотел Viceroy Копаоник.

Највишим оценама стручног жирија оцењен је роштиљ хотела Ртањ, уследили су ГД Копаоник Рашка и хотел Viceroy .

Прво место у категорији  најтежи вргања  прва класа освојила је Мирјана Ћосић са вргањем тежине 244 гр, док је у другој класи најтежи био вргањ Драгана Мишића – 598 гр.

 

 


О АуторуСкок на Врх